ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Περιήγηση στον πολιτισμό της πόλης μέσα από τα μουσεία της

ναύπλιο ξενοδοχεια - Elena Hotel

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Έχεις έρθει για να χαλαρώσεις και βαριέσαι να τριγυρνάς στους διαδρόμους των μουσείων. Σε καταλαβαίνουμε. Μια καλή αρχή εξοικείωσης είναι να πας στην πλατεία Συντάγματος και λίγο πριν καθίσεις για καφέ, να δεις απ’ έξω το Αρχαιολογικό Μουσείο, αυτό το εκπληκτικό πετρόχτιστο τριώροφο κτίριο του 1713. Μπορεί και να σε ιντριγκάρει, και να θυσιάσεις τελικά το πρωινό καφεδάκι για μια χρήσιμη επαφή με την ιστορία του τόπου. Εδώ θα δεις αξιόλογες συλλογές με ιστορικά εκθέματα από την Προϊστορική και Μυκηναϊκή Περίοδο, από τις Μυκήνες, την Τίρυνθα, την Ασίνη και άλλες περιοχές. Την χάλκινη πανοπλία του 14ου αιώνα που βρέθηκε σε θαλαμωτό τάφο των Δενδρών, το μυκηναϊκό ειδώλιο του 12ου αιώνα «Άρχων της Ασίνης» αλλά & τα ιστορικά εκθέματα.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Θα έχεις περάσει άπειρες φορές την οδό Αμαλίας με τα πόδια ή με το αυτοκίνητο και σίγουρα θα το έχεις προσπεράσει. Εκτός και αν είσαι αρχιτέκτονας ή φοιτητής. Ή αν ο αγαπημένος σου υπηρετεί τη θητεία του στο μουσείο. Μια μέρα, αποφάσισέ το και μπες στο Νο22, τι θα σου κοστίσει; (τίποτα, η είσοδος είναι δωρεάν). Αυτό είναι το παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας (δεν μπορεί, θα είχες πάει με το σχολείο) και λειτουργεί από το 1988 σε αυτό το εντυπωσιακό κτίριο. Για να κάνεις τον έξυπνο στους φίλους σου, μάθε πως αυτό το κτίριο είχε επιλέξει ο Ιωάννης Καποδίστριας για να στεγάσει τη Σχολή Ευελπίδων το 1828.

ναύπλιο ξενοδοχεια - Elena Hotel
ναύπλιο ξενοδοχεια - Elena Hotel

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ

Κάνοντας τις βόλτες σου στην παλιά πόλη και χαζεύοντας τα παλιά αρχοντικά με τις ροζ βουκαμβίλιες, σίγουρα θα έχει περάσει από το μυαλό σου η σκέψη «Πώς να ζούσαν άραγε παλιά στο Ναύπλιο;». Μην αφήνεις την απορία σου να εκκρεμεί. Εξάλλου το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Μουσείο «Βασίλειος Παπαντωνίου» θεωρείται ένα από τα καλύτερα μουσεία, όχι μόνο του Ναυπλίου, αλλά και της χώρας μας, άσε που το 1981 πήρε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείο της Χρονιάς! Ανάμεσα στα 37.000 εκθέματά του θα δεις σπάνιες φορεσιές, υφαντά, κεντήματα, παραδοσιακά σκεύη και πλούσια βιβλιογραφία. Και για να σου λυθεί το ερώτημα πλήρως, παρατήρησε τους παλιούς χάρτες του Ναυπλίου, τις φωτογραφίες με τις παραδοσιακές εικόνες από τη ζωή στην πόλη.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΠΟΛΟΓΙΟΥ

Κοιτάς κομπολόι και σκέφτεσαι Ναύπλιο. Είσαι στο Ναύπλιο, ψάχνεις σουβενίρ και σκέφτεσαι κομπολόι. Όπως και να το πάρεις, μια επίσκεψη στο Μουσείο Κομπολογιού, που στεγάζεται σε ένα παλιό νεοκλασικό κτίριο, αξίζει τον κόπο. Το Μουσείο, το οποίο λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 1998 από τον Άρη Ευαγγελινό και τη Ραλλού Γρομιτσάρη. Εκεί, θα βρεις μια μοναδική συλλογή από περίπου 700 παλιά προσευχητάρια και κομπολόγια, τα οποία χρονολογούνται από το 1550 έως και το 1950! Τα υλικά τους ποικίλουν: ατόφιο κεχριμπάρι Βαλτικής θάλασσας, κεχριμπάρι – μαστίχα, κεχριμπάρι – φατουράν, μαύρο κοράλλι (γιούσουρι), κόκκινο κοράλλι, ελεφαντόδοντο, κόκαλο, κέρατο, ξύλο κλπ.

ναύπλιο ξενοδοχεια - Elena Hotel
ναύπλιο ξενοδοχεια - Elena Hotel

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΥΠΛΙΑΣ

Αν και νεότευκτη οδηγός, ομολογώ πως ένα καλοσυντηρημένο παλιό αυτοκίνητο στο δρόμο, θα κλέψει τη ματιά θαυμασμού μου ενώ την ίδια στιγμή θα με αφήσει παγερά αδιάφορη π.χ. ένα 4Χ4 που αξίζει όσο ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα. Στο αυτοκίνητο- αντίκα θα ρίξω & μια δεύτερη ματιά στον οδηγό (γιατί συνήθως άντρες είναι οι ιδιοκτήτες, αν σφάλω, διορθώστε με) & θα ανασύρω στο μυαλό μου σκηνές του χολιγουντιανού κινηματογράφου, γεμάτες αξεπέραστο στυλ, ανέλπιδους έρωτες και μαντίλια να ανεμίζουν.Αν θέλεις να πας να το δεις από κοντά, πρέπει να κανονίσεις ιδιωτική επίσκεψη, αφού επικοινωνήσεις με τον κ.Θεοχάρη Κώστα.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΑΘΜΟΣ

Τα παλιά καλοσυντηρημένα παιχνίδια μού βγάζουν πάντα μια τρυφερή διάθεση αλλά και μια έντονη τάση να γίνω συλλέκτης παλιών παιχνιδιών. Είναι αυτή η ίδια αίσθηση που έχεις όταν παίρνεις στα χέρια σου το παλιό Αλφαβητάρι, «Έλλη, να ένα μήλο, Μίμη, πάρε ένα μήλο». Αν ανήκεις και εσύ στην ίδια κατηγορία ανθρώπων που το παλιό μιλά στην ψυχή τους, πήγαινε στον Σταθμό, στην αποθήκη του παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, για να δεις παλιά και παραδοσιακά παιχνίδια (κούνιες, πατίνια, ξύλινα αλογάκια) και αντικείμενα χρήσης (μπιμπερό, κουδουνίστρες). Αν έχεις παιδάκι, πάρτο μαζί σου και παρακολουθήστε παρέα Θέατρο Σκιών και Κουκλοθέατρο. Η τέλεια αφορμή για παλιμπαιδισμό, με πολύ καλή όμως, και τρυφερή δικαιολογία.

ναύπλιο ξενοδοχεια - Elena Hotel
ναύπλιο ξενοδοχεια - Elena Hotel

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΤΟΠΟΙΑΣ ΚΑΡΩΝΗ

Το όνομα Καρώνης είναι ιδιαιτέρως γνωστό στο Ναύπλιο, κυρίως σε όσους εκτιμούν το δυσεύρετο πια καλό ουζάκι και το αγνό τσίπουρο. Η ιστορία της ομώνυμης ποτοποιίας χάνεται δεκαετίες πριν στο χρόνο και ευτυχώς δεν… χάθηκε με την κυριολεκτική έννοια του όρου, αφού μπορείς να τη μάθεις και να την παρακολουθήσεις μέσω του Μουσείου Ποτοποιίας. Και εδώ, όπως και στην παραγωγή και απόσταξη, η οικογένεια Καρώνη έβαλε όλο το μεράκι και την αγάπη της και δημιούργησε έναν χώρο εφάμιλλο και αντάξιο για να φιλοξενήσει μερικά σημαντικά κομμάτια ιστορίας. Στο μουσείο μπορεί κανείς να δει έγγραφα από το 1880 και εξής, μηχανήματα και εργαλεία της ποτοποιίας, καθώς και τον πρώτο αποστακτήρα της ποτοποιίας Καρώνη μαζί με το τιμολόγιο αγοράς του.